Over het algemeen vind ik het niet zo spannend om hardware als een printer te reviewen. Printers zijn al lange tijd niet echt revolutionair en op een paar kekke schermpjes na en tweaks in de kwaliteit vind ik het niet zo heel interessant. Dit keer maak ik een uitzondering, ik kreeg namelijk een Epson EcoTank (ET-2550) toegestuurd om te reviewen en deze printer maakt een verfrissende stap in de printerwereld.

epson-collage1

GEEN TONERS MEER

De reden dat deze printer mij wel aansprak om te gaan reviewen is omdat Epson met de EcoTank een groot probleem aanpakt. Nou ja, niet eens alleen een groot probleem maar de nummer 1 ergernis bij mij en veel andere mensen rondom printers: Toners (cartridges). Of je nou vaak of weinig een printer gebruikt, de cartridges zijn altijd leeg wanneer je de printer nodig hebt. Even makkelijk bijvullen zit er niet bij en met een beetje extra mazzel is er geen winkel open op dat moment en als ze al open zijn, verkopen ze lekker niet de cartridges voor het model die jij nodig hebt.

Dankzij de nieuwe manier van inkt leveren aan de printer, zorgt Epson ervoor dat ik als gebruiker niet meer zo snel door mijn inkt heen ben (die basins zijn groot) en als het al gebeurt dat ik ze makkelijk kan bijvullen met mijn navulflesjes. Deze flesje kosten ongeveer om en nabij de 8 euro (na even snel Google raadplegen), wat natuurlijk geen geld is als je kijkt naar hoe lang je ermee doet.

 

71JSV7eNoUL._SL1500_

HIJ ZIET ERUIT ALS EEN PRINTER

Meestal schrijf ik een hele hoop over het design van een reviewproduct maar in dit geval moet ik toch echt zeggen dat de Epson EcoTank ET-2550 eruitziet als een printer. Het is gewoon lekker plain zwart, klein paneeltje aan de voorkant met een scherm (LCD 1.44-inch) en simpele navigatie en natuurlijk aan de zijkant de inktcontainers. Nogmaals, hij ziet eruit als een printer maar de vraag is of je ook meer dan dat moet willen verwachten. Een printer moet netjes zijn en onopvallend binnen het kantoorlandschap. Uiteraard zit er bovenop de printer nog een 2.400 DPI flatbed scanner waar je gewoon lekker je documenten één voor één kan scannen (nee, het heeft geen autofeed).

epson front

SNELLER DAN VERWACHT

Mijn eigen printer is een lui varken, echt waar. Wanneer ik snel iets wil printen moet ik minstens 15 minuten uitrekken voor het klusje, want de printer wil opwarmen, kalibreren en zich blijkbaar voorbereiden op het printen van het daadwerkelijke document. Tot mijn grote verbazing was dit niet zo bij de Epson ET-2550, deze wist namelijk binnen een te verwachten tijd mijn document te printen. De kwaliteit van de uitgeprinte documenten en afbeeldingen zijn ook nog eens van goeie kwaliteit. Natuurlijk is het geen vervanging van een laser printer, maar voor gewoon thuis of op kantoor (bij een klein bedrijf of bij weinig printwerk) is het een mooi apparaat.

INSTALLEREN EN TRUCJES/SPECS

Je kan de Epson op verschillende manieren verbinden met je computer (tablet of telefoon), namelijk via USB, WiFi of WiFi Direct. Ik heb gekozen voor WiFi aangezien ik dat in de huidige tijd het meest gebruikt acht. Het opzetten van deze verbinding is in twee stappen te doen. Zet de printer aan, ga naar Netwerk instellingen en stel daar je draadloos netwerk in, hoppa. Ik was minder dan 10 minuten kwijt om de printer aan de praat te krijgen. Ow, trouwens, wanneer de printer vraagt om automatisch te updaten wil ik je even meegeven dat je dit het beste wel kunt doen. Vroeger moest je namelijk altijd wachten op nieuwe firmware updates van printers en die dan zelf installeren, tegenwoordig hoeft dat dus niet meer en waarom zou je dat dan wel doen?

Uiteraard is het niet allemaal rozengeur en maneschijn tijdens deze review, ik heb echt wel wat op te merken. De printer heeft namelijk (zoals eerder genoemd) geen automatische documentenaanvoer voor het scannen, wat bij veel scanwerk wel een must is. Ook het dubbelzijdig printen is niet een trucje die deze printer onder de knie heeft. Wel moet ik dit gelijk een beetje relativeren aangezien de printer duidelijk bedoeld is als thuis (of small office) printer, dus de vraag is dan ook hoeveel een gemiddelde gebruiker geeft om dit soort functionaliteiten.

OVERAL PRINTEN

Door gebruik te maken van de WiFi verbinding kun je ook de mobiliteit rondom deze printer volop benutten. Je kan dan namelijk de Epson iPrint app gebruiken om te printen vanaf je iOS of Android device. Zo kun je gemakkelijk websites (pagina’s), foto’s, documenten en meer printen. Ook Google Cloud Print kun je gebruiken met deze printer, wat betekend dat je vanaf elke device kan printen op afstand, wanneer je over de Chrome browser beschikt. Naast de iOS app kun je ook gebruik maken van Apple AirPrint.

Al met al een leuke printer die je voor (op het moment van schrijven) een bedrag tussen de 200 en 300 euro in huis kan hebben. De prijs is wat pittig vergeleken met andere printers, maar is het wat mij betreft waard omdat je gaat besparen op cartridges, deze printer kan namelijk bij normaal gebruik meer dan een jaar doen met één vulling. Zoals ik al eerder heb gezegd is het geen vervanging voor een laser printer maar voor gewoon in huis of als beginnend ondernemer, zou ik de printer zeker aanraden.