Kan de Tolino Vision 2 het fysieke boek vervangen? We zochten het uit!

DE TOLINO VISION 2: EEN ELEGANTE E-READER

Met de Vision 2 komt Tolino, meer dan met de Tolino Shine, tegemoet aan gebruikers die behoefte hebben aan een reader met een krachtige processor en wat meer functies. Een combinatie van elegant design en gebruikersgemak maakt het dan ook een goede keuze, hoewel de prijs van deze e-reader misschien wat aan de hoge kant is.

HET DESIGN

De Tolino Vision 2 heeft een iets andere design-insteek dan de andere modellen van dit merk. De donkere kleuren en strakke lijnen geven dit model een iets modernere en beter verzorgde uitstraling. Het gladde oppervlakte en de minimalistische look doet misschien meer aan een tablet denken dan aan een e-reader – wat op zich geen vervelende eigenschap is. Een smal frame legt de focus voornamelijk op het beeldscherm, wat fijn is tijdens het lezen. De achterzijde is voorzien van een glad rubber, waarop je iets meer grip hebt als je de reader vasthoudt. De knoppen zijn prima in het design verwerkt: niets bijzonders, maar een e-reader hoeft ook niet teveel toeters en bellen te hebben.

LEESCOMFORT

De Vision 2 is, dankzij het elegante design en het rubber aan de achterzijde, gemakkelijk en comfortabel vast te houden. Hoewel het materiaal wel gemakkelijk bevlekt, en je vingerafdrukken en vlekken blijft zien, is het leescomfort uiteindelijk doorslaggevend. Met net iets minder dan 180 gram is de Vision 2 bovendien een vrij lichte e-reader: zelfs het lezen van een lang boek wordt met zo’n licht gewicht nooit vervelend of moeilijk vol te houden. Al met al is het lezen op de Tolino Vision 2 dus behoorlijk fijn. Kleine extra functies, zoals de knop waarmee je door op de achterkant van het apparaat te tikken de bladzijde om kan slaan met één hand, geeft net die extra touch die je verwacht bij een e-reader van een iets hogere klasse. Wat ons wel opviel was dat de verlichting zelfs op zijn laagst soms nog ietwat fel is, maar een klein lampje aanzetten lost dat probleem op.

HOE FUNCTIONEERT DE TOLINO VISION 2?

De Vision 2 is een fijne e-reader, die in principe op alle fronten vrij goed scoort. Het gebruik van de reader is simpel: gewoon inpluggen, en je kunt beginnen met lezen. Via de mini-USB-aansluiting kun je het apparaat gemakkelijk aansluiten op iedere computer, en je hebt geen speciale software nodig om boeken op de e-reader te zetten. Alle basisfuncties die je verwacht van een e-reader, zijn verder aanwezig. Met voldoende ruimte op de harde schrijf (2Gb, goed voor meer dan 1000 boeken), een fijne achtergrondverlichting, en een goede levensduur kun je met deze e-reader prima uit de voeten. Tolino belooft dat de Vision 2 op een volle batterij zeven weken meegaat – en in de praktijk blijkt dat ook ongeveer te kloppen. Het zit dus ook helemaal goed met de bouwkwaliteit van de e-reader, al kan de behuizing soms een beetje kraken als je het stevig vasthoudt.

Tolino Vision 2

STEUN JE LOKALE BOEKHANDEL

De Tolino Vision 2 is dan misschien iets prijziger dan andere e-readers, maar het aantal handige functies maakt dat meer dan goed. Zo is de Vision 2 bijvoorbeeld waterdicht, waardoor je de e-reader gewoon onder de douche zou kunnne gebruiken. Maar misschien nog wel belangrijker is dat je met het kopen van boeken op de Tolino ook je lokale boekhandel steunt via een speciaal initiatief. Je kiest bij het registreren uit een lijst van voorgeselecteerde Libris boekhandels welke het meest dichtbij is, waarna de winkel bij elke aankoop die je op de e-reader doet een bepaald percentage krijgt. In een tijd waarin boekhandels het erg moeilijk hebben is het mooi om zo toch nog je steentje bij te dragen. De Tolino Vision 2 wordt in Nederland aangeboden door Libris, maar is van Duitse makelij.

tolini vision 2

CONCLUSIE

Al met al is de Tolino Vision 2 een fijne e-reader, die ook voor meer ervaren lezers geschikt is om te gebruiken. Een licht en compact apparaat, met een helder scherm en een vrij krachtige processor maken het gebruik van deze e-reader soepel en overzichtelijk. Het apparaat reageert snel, wat de leeservaring bevordert. Heb je het budget om deze e-reader aan te schaffen, dan is de Tolino Vision 2 een prima keuze waar je geen spijt van zult krijgen.