De CX-10c drone staat bekend als de kleinste commercieel verkrijgbare drone. Dat klinkt al gelijk gaaf, maar is het meer dan alleen een leuk speeltje?

Laat ik maar beginnen met de specificaties, onder andere om een idee te geven hoe klein de drone daadwerkelijk is.

SPECIFICATIES

Kleur
Zwart of oranje
Frequentie
2.4GHz
Accu
3.7V 250mAh oplaadbare batterijen
Camera
0.3 Megapixel
Afmetingen
3,2 x 3,2 x 2,2 cm
Gewicht
0,33 kg
Vlieghoogte
± 12 m.
Maximaal bereik
± 30 m.

drone1

BATTERIJ

Volgens de handleiding dient de drone opgeladen te worden met het bijgeleverde USB kabeltje. Deze is te koppelen aan een computer of powerbank. Zolang het lampje in de USB stekker brand is de drone aan het laden, zodra deze uit is zou de drone opgeladen moeten zijn. Dit duurt gemiddeld rond de 15 minuten, dit zou normaliter rond het halfuur zitten. Dit geeft het idee dat de batterij niet volledig oplaad. Vervolgens kun je slechts 3,5 minuten met de drone vliegen, dit is tevens één van de grotere nadelen aan deze drone. De CX-10 quadcopter zonder camera gaat een stuk langer mee. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de drone plotseling naar de grond stort wanneer de batterij leeg is. De lampjes op de drone beginnen te knipperen wanneer de batterij leeg raakt, de drone stijgt vervolgens niet meer op en maakt een relatief zachte landing.

BESTURING

De besturing is relatief snel onder de knie te krijgen, zelfs als je nog niet eerder met een drone hebt gevlogen zoals ik. Uiteraard is het aan te raden voorzichtig te beginnen in een ruimte dat groot genoeg is om schade aan zowel je interieur als de drone voorkomen. Er is een viertal lampjes aanwezig in de CX-10c, waarbij de blauwe lampjes aangeven wat de voorkant is en de rode lampjes de achterkant.

GEVOELIGHEID

Als je het gevoel hebt dat je er wel een schepje bovenop kunt doen wat betreft de besturing kun je de gevoeligheid ervan aanpassen. Er zijn drie gevoeligheid niveaus, junior, intermediate en senior. Deze niveaus geven respectievelijk 30%, 50% en 70% gevoeligheid tijdens het vliegen. Het is aan te raden bij het laagste niveau te beginnen. Hoe deze niveaus in te stellen zijn staat haarfijn uitgelegd in de handleiding.

TRUCJES

Het blijft niet bij het normale rondvliegen als je de handleiding erbij pakt. De CX-10c kan namelijk heuse stunts in de lucht doen. De drone kan een ‘Left Side’, ‘Right Side’, ‘Front’ en ‘Back Flip’, welke eigenlijk allemaal op hetzelfde neer komt, maar het is toch een leuke afwisseling.

CAMERA

Dat de camera maar 0.3 megapixel is zie je gelijk. Ook is de kwaliteit van de foto niet echt geweldig, maar wat kun je nou ook verwachten? Nou dit dus. Ik kan met zekerheid zeggen dat de CX-10c niet is gemaakt om de perfecte selfie te maken..

Het voordeel aan de kleine hoeveelheid pixels per foto is dat deze ook erg klein zijn, gemiddeld zo’n 25 kB per stuk. Hiervoor is geen grote Mirco SD kaart voor nodig, sterker nog, de drone kan niet eens overweg met Micro SD kaartjes met een grote opslag. Mijn eerste poging probeerde ik het met een kaartje van 64 GB, helaas zonder succes, geen spoor van de gemaakte foto’s en video’s. Met een kaartje van slechts 2 GB werkte het echter prima en kunnen er ook genoeg foto’s op.