Waarom zou je naar de bioscoop gaan als je thuis een goede beamer hebt? Onlangs kreeg ik een recensie-exemplaar binnen van de Epson EH-TW6600W, een serieuze beamer met indrukwekkende functies. Onder andere 3D-playback en draadloze HDMI-verbindingen zouden de Epson EH-TW6600W één van de beste beamers maken die je kunt krijgen. Maar is dat waar?

ONTWERP EN INGANGEN

Laat ik eerst even ingaan op het ontwerp van de Epson en alle ingangen die je op de beamer vindt. Tot voor kort waren de beamers van Epson vrij traditioneel ontworpen, met een grote lens in het midden en een rechthoekige doos erachter. De Epson EH-TW6600W gooit het echter over een hele andere boeg, met een asymmetrische vorm en een fris ontwerp. De lens bevindt zich dan ook niet meer in het midden van de beamer, maar aan de rechterkant. Vlak boven de lens vindt je twee wieltjes waar je aan kunt draaien om de lens lichtelijk aan te passen, zodat het beeld net iets hoger of lager wordt geprojecteerd.Epson EH-TW6600W

Achterop de beamer vind je een kapje waarachter alle ingangen zitten: Twee HDMI-ingangen, component video input, een composite video input, VGA, twee keer USB, en een Mini Jack Audio uitgang die je zou kunnen gebruiken om de beamer op je eigen geluidssysteem aan te sluiten. De layout van alle in- en uitgangen is ideaal, en alles werkte naar behoren, maar de echte innovatie vinden we bij de draadloze HDMI-transmitter die we in de doos van de Epson vinden. Je hoeft dus niet langer je apparaten die je met je beamer wilt verbinden vlakbij de beamer neer te zetten, of te klungelen met absurd lange kabels. Zet de HDMI-transmitter naast je apparaten, en de transmitter doet draadloos de rest. De HDMI-transmitter heeft vier (!!) HDMI-ingangen en één HDMI-output. De ontvanger is in de beamer ingebouwd, en het verbinden met de transmitter is heel simpel. Zelfs HD en 3D worden draadloos ondersteund, waarmee de Epson EH-TW6600W zich echt weet te onderscheiden. Als je overigens niet om de draadloze HDMI-transmitter geeft, dan kun je ook de Epson EHTW6600 krijgen, een zwart model dat geleverd wordt zonder de transmitter, voor circa €200 minder.

 

BEELDKWALITEIT

De Epson EH-TW6600W is gemakkelijk te gebruiken, dankzij de duidelijke menu’s en de bijgeleverde afstandsbediening met alle benodigde knoppen. Als je wilt kun je zelf handmatig allerlei Colour Modes proberen en een beetje experimenteren met de vele instellingen, maar de automatische modus kan ook al het werk voor je doen. Helaas kun je weinig veranderen aan wat de Auto Mode nou precies doet, en soms kreeg ik het beeld scherper met mijn eigen instellingen dan die van de Automatische Modus. Toch waren de verschillen nooit heel groot, maar het blijft jammer dat je niet geheel af kan gaan op wat de beamer automatisch doet, al zullen de meesten het niet eens doorhebben.

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar een beamer koop je natuurlijk voor de beeldkwaliteit van de projectie. Gelukkig zit het op dat gebied meer dan goed: de Epson EH-TW6600W heeft een full-HD projecter met een LCD optisch systeem. Vooral de dynamische contrast ratio van 70,000:1 en de bijzonder hoge helderheid (2500 lumen) stelen de show. Deze beamer kost rond de €1500, wat voor veel mensen aan de dure kant zal zijn. Toch weet de beamer met dit soort specificaties alsnog te verrassen, ondanks de hoge prijs. Of ik nou films keek, Mario speelde, de Playstation 4 verbond, een filmpje bekeek via de Chromecast; alles zag er scherp en helder uit, allemaal dankzij Epson’s Super Resolution processing. De kleuren worden ook automatisch geoptimaliseerd, alhoewel ik daar tijdens mijn tests relatief weinig van merkte. Overigens is het ook goed om te weten voor gamers dat de input-lag echt nihil is, waardoor je gewoon serieus kunt gamen met deze beamer.

De hoge helderheid van de Epson komt echter wel met een prijs: echte zwarte beelden werden soms vrij grijzig geprojecteerd, wat erg jammer is. Details in donkere scenes zijn daardoor soms slecht zichtbaar, en het valt vooral erg op omdat juist de kleurrijke en heldere scenes er wel verbazingwekkend goed uit zien. Ik heb het halve internet afgespeurd en andere bronnen geraadpleegd, maar al snel had ik door dat ik niet de enige ben met dit probleem. Toch is dit geen game-breaker, want de beeldkwaliteit van de Epson EH-TW6600W is zo enorm hoog dat je het “neppe zwart” snel zult vergeten. Alleen echte puristen zullen zich er echt aan ergeren, en zelfs dan kun je wel over dit probleem heenstappen. Er zijn weinig andere beamers die hier geen last van hebben, en als ze het probleem niet hebben dan komen ze vaak niet in de buurt van de superieure helderheid van de Epson.

GELUID

Het zal je al wel opgevallen zijn dat deze beamer ingebouwde speakers heeft, aan de achterkant. Bij de meeste beamers is dat eerder een nadeel dan een voordeel, omdat de kwaliteit van het geluid vaak tegenvalt en de speakers zich niet altijd op een even handige plek bevinden, en de prijs van de beamer dus onnodig omhoog gaat omdat je de speakers toch niet gebruikt. Epson heeft die valkuil verrassend goed ontweken met de TW6600W, met 20W stereo speakers die beter klonken dan ik durfde te hopen. Er is nagenoeg geen bas te horen en het blijft lastig dat het geluid zich vaak achter je bevindt, maar toch klonken de speakers echt goed. Toch is de kans groot dat je alsnog je eigen speaker-systeem gebruikt, al was het maar omdat je liever speakers hebt die zich  aan meerdere kanten van je kamer bevinden. Dat neemt echter niet weg dat Epson lof verdient voor deze speakers.

Hetgeen dat echter de show zou moeten stelen is natuurlijk de 3D-functie van deze beamer. Ik zal je gelijk geruststellen: het resultaat is geweldig. Je krijgt één oplaadbare 3D-bril bij de Epson EH-TW6600W, die je vervolgens kunt gebruiken bij vrijwel elk soort 3D-bestandsformaat. Of het nou om side-by-side 3D gaat of om het soort 3D dat je in bioscopen ziet; alles ziet er echt heel goed uit, en de beamer heeft zelfs geen last van de bekende crosstalk-problemen die andere 3D-beamers vaak hebben. Door alle gadgets die ik getest heb begon ik vrij sceptisch met het testen van de 3D-functie van de beamer. Ik verwachtte meer een gimmick dan een goed alternatief voor de bioscoop, maar de Epson EH-TW6600W wees me al snel terecht. De diepte die je ziet door de brillen is echt verbazingwekkend, en ik zat vaker met een 3D-bril op te gamen en films te kijken dan ik verwachtte. De kleuren en de scherpte van het beeld blijven geheel intact, wat een geweldige prestatie is van Epson.

CONCLUSIE: IS DIT DE PERFECTE BEAMER?

Op veel vlakken wist de Epson EH-TW6600W mij aangenaam te verrassen: de draadloze HDMI-transmitter maakt de beamer opeens relevant in veel situaties waar het gebruiken van een beamer voorheen niet mogelijk was, en de hoge helderheid en de scherpte van het beeld maken de Epson EH-TW6600W één van de beste beamers in zijn prijs-klasse. Het 3D-effect is overtuigend en de gebruiksvriendelijkheid van de beamer zorgt ervoor dat dit echt een beamer voor iedereen is, ook als je niet uren wilt zitten pielen met de instellingen. De Epson zou dankzij al zijn voordelen dan ook bijna een 9 verdienen, ware het niet dat er een serieus probleem is met hoe de beamer zwart weergeeft. Donkere scenes zijn simpelweg niet even overtuigend als de heldere scenes, en vooral serieuze film-fans zullen zich hieraan storen. Het feit dat de beamer tegenwoordig €500 minder kost dan eerst (van €2000 naar €1500) verzacht deze pijn een beetje, maar het blijft zonde dat een anders zo geweldige beamer toch nog zo gehinderd wordt door dit probleem. Als je echter over dit probleem heen kunt stappen of gewoon een “casual” film-kijker bent die gewoon een groot mooi beeld wilt hebben, dan is de Epson EH-TW6600W echt één van de beste beamers die je voor deze prijs kunt krijgen.