Een onvergetelijke route langs de meest bijzondere plekken van Noord-India.

De drie plaatsen Delhi, Agra en Jaipur worden ook wel India’s Golden Triangle genoemd. Een noordelijke route die veel bereisd wordt, maar nog altijd een unieke ervaring is tijdens een reis door dit overweldigende land.

Een reis door de Golden Triangle van India brengt je langs de meest uiteenlopende landschappen, culturele bezienswaardigheden en geloofsuitingen. Wat de drie steden met elkaar gemeen hebben is een overdaad aan cultuur. Ben je van plan deze route te doorlopen, bereid je dan ook voor op veel tempels, musea en monumenten.

Delhi

New Delhi is de hoofdstad van India, de plek waar straatkinderen slapen op treinstations, waar je struikelt over het afval en moet slalommen tussen de hordes mensen. Maar het is ook een stad met hypermoderne kantoorgebouwen en Amerikaanse shopping malls. Een ijsje in zo’n winkelcentrum kost het driedubbele van een avondmaaltijd van de arbeidsklasse. Het verschil tussen arm en rijk is enorm en duidelijk zichtbaar. Daarnaast staat Delhi vol met prachtige hindoetempels, ruïnes en monumenten. Een bekende is de Akshardham, een enorm hindoeïstisch tempelcomplex dat ’s avonds tijdens de lichtshows het mooist is. Daarnaast is ook de grootste moskee van India, de Jama Masjid Moskee, het bezoeken waard.

Golden Triangle

Agra

Vanaf Delhi sta je in zes uur met de trein in Agra, de tweede stop in India’s Golden Triangle. Opvallend genoeg wonen hier veelel moslims, wat bijzonder is voor een land dat voor tachtig procent uit hindoes bestaat. Iets wat voortkomt uit de Taj Mahal, een van de zeven wereldwonderen en gebouwd door een moslimkeizer. De Taj Mahal is dan ook de grootste trekpleister van de stad, zo niet van het hele land. Het gebouw is enorm en bestaat grotendeels uit wit marmer versiert met ingelegde stenen.

Het monument is eigenlijk een graftombe, gebouwd door de keizer van het Mogolrijk ter eren van zijn overleden vrouw. Naast de Taj Mahal is er het Rode Fort te vinden. Deze is zelfs groter dan die in Delhi en naast rode steen ook gedeeltelijk gebouwd uit marmer. Bezoek hier ook de tombe van Itimad ad-Dawla. Deze lijkt ontzettend veel op een kleine versie van de Taj Mahal en wordt dan ook wel Baby Taj genoemd. Echter was dit exemplaar er al eerder dan zijn grote broer.

Golden Triangle

Jaipur

De derde hoek in de Golden Triangle wordt gevormd door Jaipur, gelegen op zo’n vijf tot zes uur reizen met de trein van Agra. Achter Jaipur begint langzaamaan de woestijn, wat te zien is aan de rotsachtige bergen en steeds groter wordende zandvlaktes achter de stad. De stad staat bekend om zijn sierraden en juwelen, die tot in Europa worden verkocht. Het is dan ook een echte vorstelijke stad met veel oude paleizen en forten. Gewone gebouwen zijn het niet, want elk van de bouwwerken heeft iets bijzonders waardoor je je er gemakkelijk dagen kan vermaken.

Jaipur wordt ook wel de roze stad genoemd, vanwege de bruin-rozige kleur van de gebouwen in het centrum. Het Paleis der Winden is een van deze roze en aparte gebouwen. Het bestaat uit allerlei kleine raampjes, waar vroeger de harem van de vorst door kon gluren. Hierdoor konden de vrouwen toch nog wat mee krijgen van het dagelijks leven en hadden ze iets te doen. Nog een bijzonder gebouw is het Fort van Amber. Dit enorme fort ligt net buiten de stad en bevat een doolhof aan gangen. Daarnaast is er ook nog het waterpaleis, een paleis dat midden in het meer staat te schitteren en momenteel alleen nog maar bewoont wordt door duiven.

Golden Triangle

Reizen in de Golden Triangle

Het reizen tussen de drie steden in de Golden Triangle van India is een ervaring op zich. Het treinnetwerk wordt in India enorm veel gebruikt en hele gezinnen reizen uren tot dagenlang per trein om op bezoek te gaan bij familie. De treinen zitten dan ook vaak overvol en komen in de helft van de gevallen te laat. De bevolking is het gewend en kijkt niet meer op van een paar uur wachten op het station. Als westerling ben je overigens een heuse attractie en het zal dan ook niet vreemd zijn als groepen mensen naar je staren of erg graag een gesprek met je aanknopen op het perron of in de trein. Niet van terugschrikken, het hoort allemaal bij de reis langs de drie hoogtepunten van India in de Golden Triangle.