Huawei veroverde de afgelopen jaren Nederland & Belgium met haar solide smartphones met een premium uiterlijk, die je kunt kopen voor een zacht prijsje. Maar wat maakt de telefoons van Huawei nou zo bijzonder, en zijn ze echt opgewassen tegen andere goedkope telefoons? We gingen op onderzoek uit met een review-exemplaar van de Huawei Ascend G7.

HUAWEI ASCEND G7

De Huawei Ascend G7 is alweer meer dan zes maanden verkrijgbaar. De smartphone werd aangekondigd tijdens de IFA, en werd met veel lof ontvangen door de pers, mede dankzij de lage prijs (€200). Met die prijs schaart de Huawei Ascend G7 zich tussen budget-telefoons als de Moto G en de Zenfone, geduchte concurrenten die voor een laag prijsje toch een lag-loze ervaring bieden. Ondertussen is de G7 ook uitgebracht in onder andere Engeland, en is het nog steeds een uiterst populaire telefoon. Maar wat maakt de Huawei Ascend G7 toch zo geliefd?

DESIGN

Hetgeen dat je gelijk aan de G7 opvalt is het uiterlijk: niks wijst erop dat het een goedkope telefoon is, en als je niet beter wist zou je denken dat je een premium-model in je handen had. Dat komt mede door het materiaal dat gebruikt is: de voorkant is geheel glas, ook over de randen van de telefoon heen. De zijkanten en de achterkant van de G7 zijn gemaakt van aluminium, wat de telefoon stevig en luxueus doet aanvoelen. Hiermee weet de G7, puur qua materialen, soms duurder aan te voelen dan sommige flagships die ( helaas) nog steeds vooral uit plastic bestaan. Het enige minpunt aan feel van deze telefoon is dat het erop lijkt dat de randen een soort textuur hebben, maar dat is helaas slechts een illusie. De Huawei Ascend G7 wil namelijk nog wel eens uit je handen glippen. Nog belangrijker dan de gekozen materialen is de plaatsing van de knoppen en de camera.

Bovenaan de achterkant van de G7 vind je een 13MP camera, links op het toestel,  met een LED flash in het midden. Over de camera lees je later meer, maar qua plaatsing is er één nadeel: de camera zit zo hoog dat ik relatief vaak opeens achteraf een onwelkome vinger ontdekte op mijn foto’s, wat behoorlijk vervelend kan zijn. Natuurlijk wen je er vanzelf aan om je telefoon anders vast te houden, maar dit had beter gekund. Qua knoppen valt het op dat de volume-knop, de power-knop, de SIM en de microSD zich allemaal aan de rechterkant van de telefoon bevinden. Het was even wennen omdat je hierdoor soms de verkeerde knop indrukt, maar uiteindelijk draagt deze keuze bij aan het prachtige uiterlijk van de G7: clean en professioneel. Smartphones zitten tegenwoordig vaak vol met allerlei knoppen, sensors en gaten, en het is dan ook een zegen om een telefoon als G7 een uitzondering te zien maken.

SCHERM

Het IPS scherm van de Huawei Ascend G7 is 5.5 inch groot, wat even groot is als de OnePlus. Door dit grote scherm is de pixel-resolutie vrij laag (267 PPI), maar die trade-off is meer dan de moeite waard. Het is namelijk zeldzaam om een budget-telefoon met zo’n groot scherm te zien. Je bent geneigd om de G7 met grote beesten zoals de Galaxy S6 of de Moto X Style te vergelijken, maar dat is natuurlijk niet eerlijk, ondanks het premium uiterlijk van de Ascend G7. De kijkhoeken van de G7 zijn prima, en de kleuren spatten van het scherm af, vooral als je een video aan het kijken bent. Het is duidelijk dat Huawei niet op dit gebied heeft bespaard, wat de G7 uniek maakt in zijn prijsklasse. Het enige nadeel wat ik naast de lage pixel-resolutie kon vinden is dat kleuren als geel en wit soms wat troebel overkwamen, vooral tijdens het gebruik van apps als Chrome. Dit is absoluut geen deal-breaker omdat je er snel aan went en het dan niet meer opvalt, maar de echte puristen zullen zich hier wellicht soms aan ergeren.

SOFTWARE

Op de Huawei Ascend G7 vind je Android 5.0 Lollipop (tijdens mijn tests was het nog 4.4.4 KitKat), met daaroverheen Huawei’s eigen sausje: Emotion UI 3.0. Huawei’s eigen interface voegt een aantal opvallend handige functies toe, zoals een overzichtelijker notificatie-centrum en icoontjes die je van grootte kunt veranderen, en andere kleine veranderingen die het gebruik van Android soms net wat vergemakkelijken. Als je geen fan bent van het ontwerp van Emotion UI 3.0 dan kun je zelf een thema kiezen in de thema-app van Huawei, waar voor iedereen wel wat moois te vinden is, al helemaal als je houdt van thema’s met Chinese dames. Huawei is en blijft een Chinees bedrijf, wat je op dat soort vlakken merkt. Verder verdient Huawei lof voor het feit dat er niet overdreven veel onnodige apps op de G7 staan, en de office suite die standaard op de telefoon staat is zelfs erg goed. Ik moet zeggen dat ik groot fan ben geworden van Emotion UI 3.0, wat ik niet had verwacht gezien ik normaliter een purist ben die niks anders wilt dan stock Android. Het enige wat me behoorlijk ergerde is dat je net zoals met iOS alleen je apps op homescreens kunt zetten, en er dus geen aparte menu’s zijn met al je apps op een rijtje, de zogeheten app drawer. Hierdoor moet je alles in mapjes gaan gooien als je niet wilt dat je homescreens een rommeltje worden, wat niet iedereen zal willen. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want dankzij de openheid van Android kun je in de Play Store gewoon een andere launcher installeren, zoals de Google Now Launcher, waardoor je gewoon het stock Android uiterlijk en menu’s terugkrijgt. Het is dus beter om te kijken naar de performance van de Huawei Ascend G7, want dat is iets wat je niet gaat kunnen veranderen.

Knipsel

PERFORMANCE

Toen ik de Huawei Ascend G7 ontving was ik erg onder de indruk van de specificaties van de telefoon, al helemaal gezien de lage prijs. Ik ben verwend door budget-telefoons als de Moto G die razendsnel zijn, waardoor de specificaties van de G7 al helemaal geweldig leken: de smartphone van Huawei heeft een Snapdragon 410 chipset met een quad-core 1.2GHz Cortex-A54 processor en 2GB aan RAM. Geen schokkende specificaties anno juli 2015, maar voor een budget-telefoon zou het meer dan genoeg moeten zijn. Je voelde het misschien al aankomen, maar dat is simpelweg niet het geval. Begrijp me niet verkeerd, de G7 is razendsnel, maar eens in de zoveel tijd ervoer ik enorme lag, vaak gek genoeg op momenten dat de telefoon verder helemaal niks deed. Denk aan het gebruiken van het lockscreen, of het scrollen door de notificaties.

De smartphone wordt er niet onbruikbaar door, maar de stotteringen zijn soms behoorlijk irritant. Dat is jammer, want ookal zijn de specs van de G7 niet geweldig, toch zou het meer dan genoeg moeten zijn voor het gebruik van Chrome, Whatsapp en het kijken van video’s. Dat is het doorgaans dus ook, maar eens in de zoveel tijd begon de telefoon hevig te protesteren. Vreemd genoeg verminderde dit probleem toen ik een andere launcher op de Huawei Ascend G7 installeerde, en ik verwacht dat als je wat onderzoek doet naar roms, dat het probleem misschien zal verdwijnen. Verwacht echter ondanks het grote scherm niet dat je met gemak prachtige console-achtige games kunt gaan spelen, want dat is niet het geval. Maar dat is ook niet wat de meesten met een smartphone van deze prijs zullen gaan doen, en qua performance houdt de Huawei Ascend G7 prima stand vergeleken met zijn concurrenten. In deze prijsklasse kun je simpelweg niet de perfomance van een iPhone 6 of een Galaxy S6 Edge verwachten, en dat is helemaal niet erg.

huawei-ascend-g7-review1

De 3000 mAh batterij van de Ascend G7 gaat mede dankzij het feit dat je niet echt zware games kunt spelen lang mee, en ik kwam tijdens de weken die ik met de G7 spendeerde makkelijk een dag door zonder tussendoor de telefoon op te moeten laden. Verder heeft Huawei een aardige functie toegevoegd aan de Huawei Ascend G7: een speciale energy-saving modus, waarmee je volgens het Chinese bedrijf met 10% batterij nog 24 uur vooruit kan. In noodgevallen werkte dit uitstekend en was het echt een uitkomst, maar meestal zul je toch echt gewooon je smartphone opladen. Toch, vooral als je bijvoorbeeld op school vastzit, is dit een functie die meer dan eens je telefoon zal redden van een onvermijdelijke lege batterij.

CAMERA

De camera heeft me echt verrast. Normaliter besparen de meeste smartphone-makers bij hun budget-smartphones enorm op de camera, maar dat is bij de Huawei Ascend G7 allerminst het geval. Sterker nog: de 13 Mp camera weet dankzij Sony’s BSI sensor prachtige plaatjes te schieten, en wist zelfs een aantal kennissen met een iPhone 6 te verbazen. Goed nieuws dus voor de mensen die houden van foto’s nemen en niet teveel geld kwijt willen zijn, want dan ben je bij de Huawei Ascend G7 aan het goede adres. Het enige nadeel aan de anders geweldige camera is dat de foto’s soms behoorlijk overbelicht zijn, maar dat is gemakkelijk op te lossen.

CONCLUSIE

De Huawei Ascend G7 onderscheidt zich in de budget-markt met zijn luxueuze ontwerp en grote scherm, wat een zegen is voor mensen die niet een enorm bedrag willen uitgeven aan een Samsung Galaxy S6 of een iPhone, en toch een groot scherm willen. Qua software en perfomance doet de Huawei Ascend G7 precies wat je verwacht van een budget-telefoon: zware processen zijn een probleem, maar alledaags gebruik kan de G7 moeiteloos aan, alhoewel er soms wat vreemde stotteringen zijn. Qua camera laat de G7 de andere smartphones in zijn prijsklasse ver achter, en de Huawei Ascend G7 is dan ook één van de beste telefoons die je voor €200 kunt krijgen. Als je echter een gamer bent of iemand die alles tegelijk wilt, dan kun je beter €100 meer neerleggen voor bijvoorbeeld een OnePlus. Het cijfer hieronder is dan ook relatief, en is gegeven met het prijskaartje van de Ascend G7 in het achterhoofd. Anders zou elke budget-smartphone een laag cijfer moeten krijgen, wat niet eerlijk is.